Hundratals svenskar fast i Somalia

Hundratals svenskar är strandsatta i Somalia efter det att bolaget de köpt resan av, Fly Olympic, ansökt om konkurs och ställt in alla flyg. Hittills har bolaget inte meddelat ifall det kommer att hjälpa de strandsatta passagerarna att komma hem.

Libaan Hirsis bror är en av dem som sitter fast i Somalia, tillsammans med fru och åtta barn.

– De är väldigt oroliga för barnen och familjen, och flygbolagets kontor är stängda. De har försökt ringa, men de svarar inte, säger Libaan Hirsi.

Fly Olympic är inte bara svåra att nå, de är också svåra att definiera. Maja Lindkvist, jurist på Konsumentverket, förklarar.

- De har ingen licens att flyga, så de är faktiskt inget flygbolag utan de säljer biljetter i eget namn, säger Maj Lindkvist, jurist på Konsumentverket.

Är de en researrangör?

- Nej, de säljer inte paketresor heller, så det skulle jag inte vilja kalla dem.

Så vad är de då?

- Flygreseorganisatör. Alternativt kan man kalla dem för ett virtuellt flygbolag, säger  Maja Lindkvist.

Den snåriga juridiska terrängen gör det extra svårt för de strandade passagerarna.

Konsumentverket rekommenderar de som drabbats av Fly Olympics konkurs att kontakta sin bank eller sin kreditgivare om man betalat resan med kort, och driva ekonomiska krav mot konkursförvaltaren. I teorin kan även flygbolaget som anlitats av Fly Olympic ha ett juridiskt ansvar, men det är inte säkert. 

För Libaan Hirsis bror och hans familj blir det sannolikt att köpa tio nya flygbiljetter, om deras barn ska hinna hem innan skolan börjar.

– Ja i värsta fall blir det så, om flygbolaget inte ordnar resa hem till Sverige, säger Libaan Hirsi.