1 av 2
Hus i Gammelby, där de boende nu har evakuerats. Foto: Fredrik Sandberg/TT
2 av 2
Röken gör det svårt för helikoptrar att bekämpa branden. Foto: Jocke Berglund / TT

Boende i Gammelby har flytt skogsbranden

"Det var långa köer för att komma därifrån"
1:35 min

Räddningstjänsten har nu evakuerat boende i byn Gammelby, Västmanland. De nio personer som tidigare satt fast i skogsbranden har räddats med helikopter. Skogsbranden bedöms vara den största i modern tid. Räddningsarbetet försvåras av rekordvärmen, 34,4 grader, som uppmättes i Sala i dag.

Boende i Gammelby har nu evakuerats, det rör sig om cirka 80 personer.

– Jag packade foton, kläder till barnen och lite leksaker, nu får vi hoppas att vinden inte vänder åt fel håll, säger Eveline Andersson som fick lämna sitt hem.

Nio personer satt fast i lågorna mellan Nyckelmossen och Hökmossen mellan klockan 13 och 15.30. De uppges vara frivilliga som gett sig ut för att köra ut vatten med tankbilar.

– De fördes ut från området med hjälp av helikopter. De ska vara välbehållna och må bra efter omständigheterna, säger räddningsledaren Fredrik Eriksson till SVT.

Rekordvärmen, 34,4 grader i Sala i dag som är den varmaste temperaturen i Sverige i år, försvårar räddningsarbetet. Skogsbranden är inne på sitt femte dygn, och räddningstjänsten har inte fått kontroll på branden som härjar i mycket svårtillgänglig terräng. Uppemot 10 000 hektar skog brinner.

– Det är väldigt varmt, extremt torrt i marken och ganska hårda vindar, vilket gör det svårt att stå emot brandspridning, säger Fredrik Eriksson, informationsansvarig på räddningsledningen i Västmanland.

Ett hundratal personer är inblandade i räddningsarbetet. Italienska specialflygplan ska kallas in till släckningsarbetet, som kan skopa upp vatten från sjöar och släppa över branden.

Det mest effektiva är att sätta in helikoptrar som vattenbombar och sedan sköta ytterligare släckning med brandslang och vatten, enligt räddningstjänsten. Men röken som uppstår gör det för riskabelt för helikoptrarna att flyga, och svårt att se var vattnet ska släppas.

Räddningstjänsten uppmanar privatpersoner att inte ge sig in i området för att hjälpa till, med hänsyn till riskerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".