Utbildningsminister Jan Björklund vill ha fler skolavslutningar i kyrkan. Foto: TT

Ändring i lagen ska öppna för fler skolavslutningar i kyrkan

Björklund: "En väldigt uppskattad tradition"
2:15 min

Nu föreslår regeringen en ändring i skollagen som innebär att det ska bli lättare för skolorna att ha skolavslutningarna i kyrkan.

– Det ska vara tillåtet att ha skolavslutning i kyrkan och det ska vara tillåtet att sjunga psalmer som till exempel Den blomstertid nu kommer, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Skolinspektionen har tolkat lagen som att det inte går att ha skolavslutningar i kyrkan, men genom ändringen ska det inte gå att tolka lagen på det sättet. 

– Det är en väldigt uppskattad tradition på många håll i Sverige att få ha skolavslutningen i Kyrkan. En del har tolkat lagen som att det inte skulle vara tillåtet och det är därför som vi nu förtydligar skollagen, säger Jan Björklund.

Regeringens ändring av lagtexten innebär att det inte längre går att tolka lagen som att skolavslutningar i kyrkan är förbjudna. Ändringen ska nu gå på remiss och Jan Björklund räknar med ett regeringsbeslut till hösten.

Men det innebär inte att avslutningarna måste vara i kyrkan:

– Det är varje skola som själv måste avgöra om de vill ha sin skolavslutning i kyrkan eller i sin egen aula eller någon annanstans, säger Jan Björklund.

2010 sa skolinspektionen att en skola noga bör överväga om det är lämpligt att hålla skolavslutningen i kyrkan, eftersom det kan utestänga elever som är sekulära eller av en annan religion. Hur rimmar det nya tillägget i lagförslaget med det uttalandet?

– Skolinspektionen tolkade den hittills varande lagstiftningen så och det är våra myndigheters sätt att tolka lagen restriktivt som har satt igång den här diskussionen. Jag tycker man ska få ha skolavslutningen i kyrkan. Men sedan så måste en ceremoni i kyrkan läggas upp så att alla kan känna sig välkomna och delaktiga naturligtvis.

De elever som inte vill närvara vid en skolavslutning i kyrkan är inte tvingade att närvara menar utbildningsministern.

Muhammad Muslim Eneborg är Imam vid Aisha-moskén i Stockholm och han välkomnar den nya skrivelsen.

– Äntligen. Jag har länge tyckt att det har varit ett problem att man ansett det vara ett problem att hålla skolavslutningar i kyrkor. Jag tycker det är en del i vår svenska kultur och varför ska vi ta död på den?

– Dessutom, tyvärr, får ofta muslimerna i Sverige bära skulden för detta. Att "muslimer inte gillar att barnen har skolavslutningar i kyrkan så därför av nån slags omtanke för muslimer ska vi avskaffa det", avslutar Muhammad Muslim Eneborg.


FAKTA |

  • Så här ser den nuvarande lagtexten ut:
    "Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell."
  • Det här är förslaget på förändring:
    "Utbildningen vid en skolenhet eller förskoleenhet med offentlig huvudman ska vara icke-konfessionell.
    Trots första stycket får det i annan utbildning än undervisning förekomma enstaka konfessionella inslag som syftar till att överföra och utveckla traditioner som är en del av samhällets kulturarv. Deltagandet i sådana delar av utbildningen som innehåller konfessionella inslag ska vara frivilligt."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".