Ett plan från lågprisflygbolaget Dobrolyot. Foto: Alexander Polegenko

Flera ryska resebyråer i konkurs

1:43 min

På kort tid har fyra resebyråer i Ryssland gått i konkurs och tusentals ryska turister har blivit strandsatta på sina semesterorter. Den allt sämre ekonomiska utvecklingen i Ryssland gör att färre åker utomlands. Men konflikten i Ukraina spelar också in.

--Vi köpte en sista-minutenresa för familjen till Turkiet men vi kom aldrig iväg, säger en kvinna som skulle ha åkt med resebyrån Labyrint.

Men den gick i konkurs i helgen. Nu har hon stått och väntat tillsammans med hundratals andra i hopp om att få någon form av ersättning, men förgäves.

--Vi räknar inte med att få några pengar tillbaka, resebyrån är inte tillräckligt försäkrad, säger kvinnan till rysk TV.

Labyrint hade i konkursögonblicket också 27.000 turister ute på olika destinationer som nu kan få svårt att ta sig hem. Det här är den fjärde ryska resebyrån på en månad som har gått i konkurs.

De senaste åren har det blivit något av en folksport i Ryssland att åka utomlands, åtminstone för medelklassen. Men i år sjunker antalet resenärer drastiskt, med hälften på en del turistorter. Orsaken är att den ryska ekonomin börjar gå allt sämre och att rubeln faller i värde.

Men Ukraina spelar också in. Tidigare i år uppmanade regeringen alla militärer och poliser och folk med liknande yrken - och de är många i Ryssland - att inte åka utomlands. Det ryska lågprisbolaget Dobrolyot har också fått ställa in på grund av sanktionerna, de flyger på Krim och får därför inte längre leasa de västflygplan de använt sig av.

Ryssland överväger att svara med att inte låta europeiska flygbolag flyga över Sibirien. Det skulle innebär att vägen till Asien blir mycket längre och biljetterna dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista