Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Integrationsminister Erik Ullenhag anser att den judiska gruppen i Sverige är mer utsatt än på länge. Foto: TT.

Miljonsatsning på skydd av judar

Ullenhag: Ett läge där judar är rädda för att gå till synagogan
1:49 min

I dag fattar regeringen beslut om att satsa två miljoner kronor för att öka säkerheten och skyddet för de judiska församlingarna i landet. Stödet går till Judiska Centralrådet, en sammanslutning av Sveriges judiska församlingar.

Pengarna behövs, men lika viktigt är att detta är en signal som visar att regeringen tar den svåra situationen för judarna i Sverige i dag på allvar, tycker Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet.

– Det symbolvärdet, att visa det stödet för den judiska gruppen i den otroligt svåra tid vi lever i, det är värt väldigt, väldigt mycket, säger Lena Posner-Körösi.

Judiska centralrådet har tidigare fått fyra miljoner kronor. De två miljonerna nu ska också användas till investeringar i fasta anläggningar för att skydda synagogor och föreningslokaler, samt vid arrangemang.

I en situation där den judiska gruppen är mer utsatt än på länge behövs en ekonomisk insats, anser intergrationsminister Erik Ullenhag.

– Vi har ett läge då judar berättar att man kan vara rädd för att bära kippa eller gå till synagogan. Ett sådant Sverige ska vi inte ha, säger Ullenhag.

Judiska Centralrådet ska göra en inventering av vilket skydd församlingarna behöver. Lena Posner-Körösi tar som exempel att man kan behöva larm, sätta in säkerhetsdörrar och inpasseringsslussar och placera ut pållare för att stoppa bilar.

– Exakt kan jag inte svara på i dagsläget. Men även när jag senare vet så kommer jag inte att kunna tala om exakt vilka säkerhetsåtgärder vi vidtar - just av säkerhetsskäl.

Detta handlar om ibland dyra investeringar. Lena Posner-Körösi tycker ändå att två miljoner räcker till en hel del.

– Det finns ju inga gränser för hur mycket man kan göra. Men det här kom ju faktiskt oväntat och det är två miljoner mer än noll.

Erik Ullenhag utesluter inte att dagens beslut kan vara kontroversiellt, att det skulle kunna förvärra en redan överhet ton i debatten.

- Jag hoppas verkligen inte det. Men det jag möter är att det varit en väldig tystnad kring antisemitismen och det är ju kopplat till den inflammerade situationen i Israel-Palestinakonflikten, säger han.

Det är inte Lena Posner-Körösi rädd för - och förklaringen är enkel.

– Så illa som det är nu har jag svårt att se hur mycket värre det skulle kunna bli - så är det, faktiskt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".