Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin. Foto: TT.
Val 2014

S: Förbjud försäljningar till underpris

"Viktigt att vara ordentlig med skattebetalarnas pengar"
2:00 min

Socialdemokraterna går till val på att hindra att skolor, vårdcentraler och andra välfärdsverksamheter säljs till underpris. Ett förslag i partiets kommande valmanifest är att införa en ny lagstiftning - Lex Serafen - som gör det möjligt att i efterhand kräva att köparen betalar mer pengar.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin konstaterar att det har skett väldigt många utförsäljningar av kommunal verksamhet de senaste åren.

– Det har ju skett en hel del utförsäljningar under de senaste åren, och en del av dem har skett till ett ganska rejält underpris, några har till och med blivit dömda att vara olagliga i enlighet med kommunallagen. Men det går inte att kräva en återbetalning eller att kräva att få pengar tillbaks eller böter eller den typen av saker, så vi vill ändra lagstiftningen, så att man faktiskt kan göra det.

Socialdemokraterna använder den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm som avskräckande exempel. 2007 såldes den av landstinget till sex läkare för 700 000 kronor. Några år senare sålda de nya ägarna vårdcentralen vidare för ungefär 20 miljoner kronor.

Redan i dag står det i kommunallagen att en kommun inte får gynna en enskild person eller ett visst företag. Men även om en domstol slår fast att en offentlig verksamhet, som en förskola eller en hemtjänstenhet, har sålts för billigt är det svårt att i efterhand tvinga köparen att betala ett nytt och högre pris, säger partisekreteraren Carin Jämtin. Därför går Socialdemokraterna till val på att införa en ny lagstiftning - Lex Serafen.

- Är det bedömt som ett underpris, det vill säga slarv med kommuninvånarnas pengar, så ska man kunna ta tillbaka de pengarna genom att domstolen bedömer det som skäligt. Framför allt tycker jag som politiker att det är viktigt att man är ordentlig med med skattebetalarnas pengar, det är allas vår betalda kommunskatt, som nu  försvinner iväg på olika sätt, och det tycker jag är fel.

Vänsterpartets ledare Jonas Sjöstedt tycker att Socialdemokraternas förslag är ett bra första steg. Men det krävs ytterligare åtgärder, anser han. För det första ett stopp för vinstuttag i välfärden.

- Det andra är att vi vill ha ett skydd i grundlagen, som gör att man måste ha en kvalificerad majoritet eller beslut med val emellan för att sälja ut offentlig egendom. Då skulle det finnas en möjlighet till diskussion och eftertanke och vi skulle undvika de här utförsäljningarna till underpris som vi har sett på flera ställen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".