Salt. Foto: TT

Professor: Livsmedelsverket råd om salt stämmer inte

1:24 min

Livsmedelsverket har gått ut med en rekommendation om att vi bör minska vårt saltintag. Men detta är onödigt, enligt en ny forskarstudie som presenteras idag.

– När man nu tittar efter hur det faktiskt förhåller sig, som vi gjort i den här stora studien, så får vi inget stöd för att ett lågt saltintag faktiskt är bra. Ett lågt saltintag hade lite högre risk än dem som låg på ett normalt intag, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet

Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd, enligt Annika Rosengren. Hon ställer sig dock bakom Livsmedelsverkets varning om att mycket av det salt vi får i oss är dolt i exempelvis bröd och färdigmat. Rådet att äta mycket frukt och grönsaker får också stöd i studien, eftersom det kaliumsalt som de innehåller tycks kunna balansera ett högre saltintag.

Studien har pågått i fyra år, med 100 000 försökspersoner från ett 17-tal länder. Där saltet i urinen har mätts.

Enligt Annika Rosengren visar studieresultatet att de som hade lägst risk att få stroke och hjärtinfarkt var de som åt måttliga mängder salt, vilket är nära den genomsnittliga nivån i Sverige.

Men de som åt väldigt lite salt hade högre risk och de som åt väldigt mycket salt de hade också högre risk, säger Rosengren

Enligt den nya rapporten är äldre människor, som redan har högt blodtryck och konsumerar mycket salt, en riskgrupp. De ska fortsatt vara försiktiga med sin saltkonsumtion.

Livsmedelsverket har endast som hastigast hunnit ta del av studien. Därför är det oklart om den kommer att påverka rådande rekommendation om sex gram salt om dagen, skriver TT.

-Vi finner den mycket intressant och kommer att titta närmare på den. Men våra råd bygger på sammanvägd forskning som i dag visar att för mycket salt är ohälsosamt, säger Anette Jansson, dietist vid Livsmedelsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista