Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: TT

Rödgrön splittring om turordningsregler

"Måste diskuteras"
1:54 min

Vid ett eventuellt politiskt maktskifte vill Socialdemokraterna riva upp mindre företags rätt att undanta två personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. Det var den närmaste samarbetspartnern Miljöpartiet som genomförde förändringarna tillsammans med de borgerliga, och MP tycker att lagen fungerar bra som det är i dag.

– Vi vill ta bort undantaget i las, säger Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson och fortsätter:

– När personer måste sägas upp så ska man förhandla och komma överens om vilka det är som ska gå, för att säkerställa att inte arbetsgivaren kan välja bort den som han eller hon tycker är obekväm.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som S pekat ut som partiets närmaste samarbetspartner, är splittrade i frågan om hur lagen om anställningsskydd ska fungera vid uppsägningar på mindre företag.

Undantaget som Socialdemokraterna vill ta bort genomfördes av Miljöpartiet tillsammans med de borgerliga partierna. Det ger företag med upp till tio anställda rätt att undanta två personer från turordningsreglerna utan att förhandla med facket.

Inför valet 2010 ville Socialdemokraterna framstå som enade med Miljöpartiet och drev inte frågan. Nu låter det annorlunda.

– Ja, vi är ju två olika partier och vi tycker olika i några frågor, och det är sådant man måste diskutera om man ska regera tillsammans, säger Ylva Johansson.

Enligt Miljöpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Bolund har undantaget gjort att små företag kunnat överleva.

– Vi har ju medverkat till att genomföra den här ändringen och vi tycker att lagen om anställningsskydd fungerar bra som den är i dag, säger han.

Också Vänsterpartiet vill ta bort undantaget i las, och från fackligt håll finns det kvar ett starkt missnöje.

– Vi som organiserar små arbetsplatser är mycket angelägna om att det här ska rivas upp. Så att även våra medlemmar som är anställda på de här arbetsplatserna ska ha den rättstryggheten som alla andra har, säger Lars Lindgren, ordförande i LO-facket Transport.

Per Bolund är inte orolig för att Miljöpartiet och Socialdemokraterna ska kunna komma överens om ett bra regelverk.

– Det har vi gjort många gånger förut, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".