EU välkomnar militär hjälp till Irak

1:15 min

Vid utrikesministermötet i Bryssel idag enades EU-länderna om en gemensam hållning när det gäller ländernas insatser i Irak. De länder som vill och kan, välkomnas att stötta Irak militärt.

– Detta är ett krismöte under en sommar av kriser. Vi har sällan haft en sådan samling av allvarliga frågor, formulerade sig utrikesminister Carl Bildt tidigare idag i Bryssel om det möte där EU:s utrikesministrar under eftermiddagen diskuterat den senaste tidens kriser i Europas närområden: Irak, Ukraina, Gaza och Libyen.

En stötesten har varit militär hjälp till Irakiska Kurdistan. Frankrike skickade en första vapenleverans i torsdags, och utrikesminister Laurent Fabius som redan i helgen besökte Irak för samtal med den irakiska regeringen, har uppmanat sina europeiska kollegor att även de hjälpa Irak militärt.   

Andra EU-länder har haft en mer avvaktande inställning inför militär hjälp till Irak. Däribland Tyskland och Sverige, som båda har en lagstiftning som förbjuder vapenexport till länder i krig.

– Vi är kanske inte en militär supermakt, men vi är bra på humanitär hjälp och kommer att koncentrera oss på det, var utrikesminister Carl Bildts besked vid utrikesministermötet i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista