Brandskadade skogen inte helt värdelös

1:49 min

Mycket av den eldhärjade skogen i Västmanland kan trots branden användas som sågtimmer och bli brädor och plank. Men om den inte ska gå helt förlorad gäller det att den tas till vara snabbt.

– Det borde ha ett värde som sågtimmer, kanske inte prima, men trots allt borde det finnas möjligheter att såga upp det här, säger Mats Nylinder professor i virkeslära vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det är förstås stora värden som bokstavligen gått upp i rök i den enorma skogsbranden i Västmanland. Planteringar och yngre skog har brunnit ner och arbetet med att få upp ny skog får göras om från början. Men mycket av den äldre, ekonomiskt mest värdefulla skogen kommer att kunna tas tillvara och sågas upp till brädor och plank. Men det är bråttom.

– Om det får stå över nästa sommar lär träden torka ut och det blir sprickbildningar och blånadssvamp och på så vis sjunker värdet drastiskt, säger Mats Nylinder.

Träden kan däremot inte bli papper och kartonger eftersom massaindustrin inte kan hantera brandskadad skog. Även för sågverken kommer det bli en utmaning att ta hand om de svarta träden. Tor Marntell som är marknadschef på Mellanskog säger att ett par sågverk som förberedas för att enbart ta hand om timret. 

– Man kommer få sanera sågverken flera gånger för att inte får så mycket sot att det blir sot på de färdiga brädorna, säger Tor Marntell, marknadschef Mellanskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista