Ramberg: Reinfeldt tar en risk

1:30 min

Det handlade mycket om kommande invandring från från konfliktområden i Mellanöstern och att kostnaderna för detta gör att utrymmet för övriga vallöften och reformer är litet, i Fredrik Reinfeldts sommartal. Avsikten är att väcka ett krismedvetande hos väljarna, men kan vara riskabelt, tror Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

Varför trycker Reinfeldt så hårt på kommande flyktingströmmar i sitt tal?

– Han vill byta ämne i valdebatten och samtidigt göra det svårare för Socialdemokraterna och oppositionen att driva sina frågor.

Hurdå?

– Fredrik Reinfeldt tycker att den svenska väljarkåren saknar krismedvetande. De flesta tror att han vann valet 2010 på den europeiska krisen, att väljarna ansåg att Alliansregeringen var pålitligare när det gällde att sköta ekonomin i ett krisläge än den rödgröna alliansen. Men om man ser på den politiska debatten i dag verkar det krismedvetande som fanns då som bortblåst. Debatten handlar om satsningar på välfärd, utbildning, jämställdhet, minskade klyftor och de frågor där Moderaterna har störst förtroende, att leda regeringen, hantera ekonomin, de frågorna har hamnat i skymundan och det vill Reinfeldt försöka ändra på.

På vilket sätt skulle detta försvåra för oppositionen?

– Reinfeldt säger nu att pengarna kommer att ta slut, vi har inte råd att lova några reformer i valet och då är tanken att blockera oppositionens reformlöften och utmåla dem som ekonomiskt ansvarslösa.

– Samtidigt tar Reinfeldt förstås en risk, han lyfter flyktinginvandringen högre upp på dagordningen i valdebatten och det parti som helst vill ha upp den är ju Sverigedemokraterna som under de senaste åren tagit över många tidigare moderatväljare. Men Reinfeldt har visat tidigare att han gärna tar konfrontation med Jimmie Åkesson i invandringsfrågorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista