Ramberg: Hårdhänt frieri till Löfven

2:07 min

Jonas Sjöstedt betraktar redan valet som vunnet, regeringen är redan fälld och han jobbar nu för att få så stor del bytet som möjligt. Medan Stefan Löfven försöker bekämpa segervissheten hos de egna och säger att valet blir oerhört jämnt förhandlar Jonas Sjöstedt offentligt om vilken politik en rödgrön regering ska föra.

Stefan Löfven säger att det är för tidigt att dela ut ministerposter. Jonas Sjöstedt vill att de ska delas ut till Vänsterpartiet redan nu.

Sjöstedt kämpar med Vänsterpartiets vanliga problem. Partiet kommer aldrig att störta en socialdemokratiskt ledd regering, Sjöstedt har därför inte mycket att vare sig erbjuda eller hota med för att slå sig in i en sån regering.

Kärleken till Löfven var ganska hårdhänt i dagens tal. Enligt Sjöstedt måste S-ledaren välja mellan att rädda riskkapitalbolagens vinster och att regera med Sjöstedt. Vänsterpartister har alltid närt hoppet att den socialdemokratiska opinionen ska sätta tryck på den egna ledningen och tvinga fram ett samarbete med Vänsterpartiet.

De tyckte att de fick rätt när Mona Sahlin inför förra valet, av bland annat LO, tvingades samarbeta med Lars Ohly. Men Löfven tror att just det var ett skäl till att de rödgröna förlorade 2010 och har numera med sig LO-ledningen på den analysen. Därför kan Sjöstedt inte hoppas på samma tur den här gången.

Det brukar bara finnas ett sätt för Vänsterpartiet att växa och det är genom att vinna andra rödgröna väljare, socialdemokrater och en del miljöpartister. Det är rödgrön internkannibalism, det stärker inte blocket. Men i det här valet kan Vänsterpartiet för ovanlighetens skull öka den rödgröna helheten genom att vinna tillbaka FI-röster som annars riskerar att hamna på ett parti som inte kommer in i riksdagen.

Det är alltså ingen slump att hans tal dominerades av just de två ämnena vinster i välfärden, där han appellerar till s-väljare, och socialistisk feminism, som ska få Schymansympatisörer att vackla i valbåset.