Val 2014

S vill höja kraven på lärarstudenter

2:01 min

För att få skickliga lärare i skolan föreslår nu Socialdemokraterna att det ska bli svårare att komma in på lärarutbildningen. Partiet vill bland annat att det ska krävas minst 0.9 poäng på högskoleprovet, och att alla sökande till utbildningen ska tvingas att gå igenom ett lämplighetstest.

Regeringen föreslog i våras att alla som söker in på högskoleutbildningar måste ha minst 0.5 poäng om man söker in på högskoleprovet. Bakgrunden var att många kommit in på framför allt lärarutbildningarna  med dåliga förkunskaper, en del med 0.1 poäng på högskoleprovet, lägsta möjliga resultat.

Men Socialdemokraterna vill nu gå längre än regeringen.

– Ja, i dagsläget kan man ju slumpmässigt kryssa på högskoleprovet, men ändå ha tillräckliga resultat för att komma in på lärarutbildningen. Det är inte rimligt. Ska man bli lärare ska man prestera bättre än snittet tycker vi, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S.

Partiet kräver att den som ska få utbilda sig till förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare ska ha minst ett ett betygsvärde på 14.0 om man söker in på gymnasiebetyg, eller 0.9 poäng för den som söker in på  högskoleprovet.

Dessutom vill partiet att alla som söker ska gå igenom ett lämplighetstest. Det här finns idag på försök på några utbildningsorter, med det ska alltså gälla över hela landet, säger Magdalena Andersson.

– Så att det visar sig att man är en lämplig lärare, inte bara att man har den intellektuella förmågan.

I dag är det väldigt få som söker till lärarutbildningarna. Det är ju lärarbrist. Hur kommer era förslag att påverka utbudet av lärare?

- Ja, man kan tänka sig att en effekt blir att lite färre kommer in på lärarhögskolan, å andra sidan kan man också tänka sig att effekten blir att det kanske blir lite mer attraktivt att söka in på lärarutbildningen, säger Andersson.

Är inte det naturliga att börja i andra ändan, att locka med hög lön för lärarna, snarare än att göra det svårare att komma in på lärarutbildningarna?

– Jag tror att vi dels måste jobba långsiktigt, med att höja läraryrkets attraktivitet och status, det är oerhört viktigt. Men vi behöver också här och nu göra så att det är höga krav på dem som kommer in på lärarutbildningen, så att vi har skickliga lärare framöver. Det är helt centralt för att vi ska bryta den utveckling i svensk skola som vi har sett, där vi nu har de snabbast fallande kunskapsresultaten jämfört med alla jämförbara länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista