Socialdemokraterna vill höja lärarlönerna

3:00 min

Socialdemokraterna vill avsätta 2,5 miljarder om året till högre lärarlöner. Satsningen presenterades på en satsning som Ekots skolreporter Bengt Hansell bevakade.

– Den stora nyheten var ett löfte om 2,5 miljard kronor om året till höjda lärarlöner. Det här ska ske inom något man kallar en nationell samling för läraryrket. Regeringen ska som det heter föra en dialog med skolans och arbetsmarknadens parter om steg för att höja lärarnas löner. Det är alltså arbetsgivare och fack som ska bestämma hur de här pengarna ska användas men Socialdemokraterna lovar att vid en valvinst hålla fram 2,5 miljarder till lärarna. Det här ligger väldigt nära den politik Miljöpartiet har sagt sig vilja driva, säger Bengt Hansell.

2,5 miljarder om året, hur mycket räcker det till?

–  Det beror på vilka som får men enligt Socialdemokraternas beräkningar skulle det ge knappt 2 000 kronor extra i månaden om alla grund- och gymnasielärare får dela på pengarna, säger Bengt Hansell.

Var ska Socialdemokraterna hitta pengarna?

– Magdalena Andersson säger att det här ska finansieras genom den höjda bankskatten som Socialdemokraterna vill införa, säger Bengt Hansell.

Innebär det här att S vill skrota regeringens satsning på karriärtjänster för lärare?

– Nej, Stefan Löfven har tidigare sagt att man ska behålla karriärtjänsterna och skjuta till 250 miljoner kronor extra till skolor med störst utmaningar, det skulle ge ungefär 3 000 lärare 5 000 extra i månaden, säger Bengt Hansell.

Hur ska man se på att staten på det här sättet skulle finansiera högre lärarlöner, hur ska man se på det? Är det en signal om att ett förstatligande av skolan är på väg?

– Varken Stefan Löfven eller Magdalena Andersson ville hålla med om det. De var noga med att påpeka att det är arbetsmarknadens parter som ska avgöra hur pengarna används. De vill absolut inte ha en diskussion om att vissa personalgruppers löner sätts på regeringskansliet men det kan bli en diskussion om den här finansieringsmodellen, säger Bengt Hansell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista