S-förslag välkomnas från flera håll

1:26 min

Socialdemokraterna vill höja kraven för att komma in på lärarutbildningen, det rapporterade Ekot om i morse. Partiet vill höja kraven på såväl högskoleprovet som på betygen. Det här ligger i linje med det som regeringen redan föreslagit och arbetar med, menar utbildningsminister Jan Björklund.

– Jag tycker att det är ett förslag i rätt riktning och det är väldigt likt det som regeringen redan gör med lämplighetsprov och en godkänt-gräns på högskoleprovet, säger Jan Björklund.

Socialdemokraterna föreslår att den som ska söka in på lärarutbildningen ska klara 0,9 på högskoleprovet. Regeringen har föreslagit 0,5. Kraven på dem som söker in på betyg ska vara ett snittvärde på 14 på betyget.

Från fackförbunden kommer positiva reaktioner på förslaget, men man kräver mer än så.

– Vi välkomnar alla förslag för att höja läraryrkets attraktionskraft. I grunden handlar det om att även satsa på lön, lön och lön och förbättrade arbetsvillkor för lärare, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Eva-Liz Sirén, ordförande i Lärarförbundet, tycker också att förslaget är bra, men ställer krav på mer pengar.

– Med högre krav är det ännu viktigare med höjda lärarlöner, annars kommer vi aldrig att kunna rekrytera lärare till alla klassrum, säger Eva-Liz Sirén.

Socialdemokraterna föreslår också att alla som vill utbilda sig till lärare ska gå igenom ett lämplighetstest. Det är redan på gång, säger Jan Björklund.

– Det förslaget är att slå in öppna dörrar för det är vad vi inför nu på de svenska lärarhögskolorna, säger Jan Björklund.

Även förslaget om lämplighetstest får positiva reaktioner från fackförbunden.

– Med det andra som föreslås nu så tycker vi att det är bra, säger Bo Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista