S-löftet kan ge lärare 2 000 kronor mer i månaden

1:47 min

Socialdemokraterna lovade i dag att sätta av 2,5 miljarder kronor om året till höjda lärarlöner om partiet kommer i regeringsställning. Avsikten är att göra det attraktivare att bli lärare. Utslaget på alla grund- och gymnasielärare handlar det om närmare 2 000 kronor per person i månaden.

– Vi vill se en nationell samling för läraryrket där vi tillsammans med lärarnas fackliga organisationer, men också arbetsgivarna, diskuterar hur man kan höja läraryrkets attraktivitet. Då avsätter vi pengar till det, säger Magdalena Andersson (S), ekonomiskpolitiske talesperson.

– Men det är ändå upp till arbetsmarknadens parter att se hur de här pengarna kan göra bäst nytta.

Socialdemokraterna har i dag presenterat flera vallöften som gäller läraryrket. Det ska till exempel krävas bättre betyg och högre resultat på högskoleprovet för att få bli lärare.

För att det också ska bli attraktivare att bli lärare, lovar partiet att sätta av två och en halv miljard om året till höjda lärarlöner.

Utslaget på alla grund- och gymnasielärare kan det bli ett extralyft på strax under 2 000 i månaden, enligt en beräkning från partiet.

Flera lärare vid Blommensbergsskolan i Stockholm lyssnade på Socialdemokraternas presskonferens.

– Ja, sånt där vet man ju aldrig. Man kan ju alltid hoppas, men jag tänker inte ropa hej förrän det händer, säger läraren Anna Runsö om eventuella löneförhöjningar.

– Det låter precis som politiker brukar låta några veckor innan ett val. "Nu ska vi kasta massor av pengar på det som ni tycker om". Men då är det ju någon annanstans det inte satsas. Jag har en lång historia av att bli besviken på politikerlöften, säger läraren Erik Billing.

Magdalena Andersson (S) tycker att lärarna reagerar typiskt sunt och svenskt.

– Men här är vi socialdemokrater tydliga. Vi är beredda att sätta av de här pengarna, vi finansierar det genom att höja skatten på banker. Vår bedömning är att de kan vara med och bidra lite mer. Jag tror faktiskt att de ser fram emot det, säger hon.

Att Socialdemokraterna tänker finansiera sin skolsatsning genom en bankskatt är inget bra förslag, det är för osäkert, menar utbildningsminister Jan Björklund.

– Skolan behöver mer resurser och resursnivån till skolan kan ju inte bestämmas av hur det för tillfället går för bankerna i Sverige, säger han.

Från fackligt håll tycker man att det socialdemokratiska förslaget i huvudsak är bra.

– Det här är nödvändigt. Om Sverige ska fortsätta vara en kunskapsnation behövs det en sådan här satsning. Vi har inte råd att inte satsa på Sveriges lärare, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Av de 3,5 miljarderna ska 2,5 miljarder gå till höjda lärarlöner. Om den lönesumman säger Jan Björklund så här:

– Sverige har höjt lärarlönerna med åtta miljarder bara de senaste två åren. Detta är ett lyft på två och en halv miljarder under de fyra kommande åren. Det är inte en tillräcklig nivåhöjning, men det är så klart bättre än inget.

Bo Jansson vid Lärarnas riksförbund säger att de som har ansvaret för skolverksamheten, kommunerna och friskolorna, nu måste fortsätta höja lönerna. Socialdemokraternas förslag om två och en halv statliga miljarder är ett bra tillskott, anser han.

– Det är välkomna pengar. Men jag tror det behövs mer, jag är säker på att det behövs mer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista