Helikopter släpper vatten över skogsbranden i Västmanland. Foto: TT

Försvaret stoppade brandhelikopter

Bara några timmar efter att den stora skogsbranden i Västmanland hade startat landade en av försvarets helikoptrar vid brandområdet.  Men de kunde inte hjälpa till med släckningsarbetet. Anledningen var arbetstidsregeler.

Helikoptern var på väg tillbaka till Luleå efter ett släckningsarbetet i Linköping när de fick syn på branden utanför Sala i Västmanland, skriver Aftonbladet. Den skogsbrand som snart skulle bli den största i modern svensk historia.

Men efter att ha landat och erbjudit sig att hjälpa till med släckningsarbetet fick besättningen besked från vakthavande befäl på Försvarsmakten att de inte fick arbeta. En besättning på Försvarsmaktens helikoptrar får nämligen jobba högst 14 timmar i sträck.

– Det är klart att det hade gjort skillnad. Men om det sen hade gjort att det inte hade blivit en jättestor brand, det vet jag inte, säger brandingenjör Fredrik Eriksson som var räddningsledare till Aftonbladet.

På morgonen dagen efter kom försvarets helikoptrar till brandområdet för att hjälpa till med släckningsarbetet. Då hade branden blivit betydligt större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista