Magdalena Andersson kritiserade regeringen på sitt tal i Flen. Foto: Claudio Bresciani/TT

"Regeringen spelar politisk teater"

1:38 min

Senare idag håller regeringen pressträff på Harpsund där finansminister Anders Borg ska ge sin bild av det ekonomiska läget. I Flen inte långt från Harpsund gav Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, regeringen kritik.

– Det finns ju många utgiftsposter som är osäkra och där det finns prognoser som kan komma att öka. Migrationsverkets prognos är  inte på något sätt exceptionell. Frågan är bara varför regeringen har valt att lyfta fram just den.

Varför tror du att regeringen gör det?

– Det får regeringen självt svara på. Regeringen vill naturligtvis hellre prata om det än vad som har hänt med jobben, skolan och välfärden under deras år i regeringsställning, säger Magdalena Andersson.

Det nymoderata projektet faller samman framför ögonen på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg sade Magdalena Andersson på biblioteket i Flen för tidigare idag.

Efter att hon, som finansminister Anders Borg snart ska göra några mil härifrån, visat diagram och staplar för hur det ekonomiska läget i Sverige ser ut. Siffrorna är desamma men fokus varierar. Magdalena Anderssons staplar visade hur överskottet har vänts till underskott i de offentliga finanserna under de två senaste mandatperioderna - hur tillväxten nu stärks samtidigt som arbetslösheten biter sig fast.

I det läget spelar regeringen politisk teater, säger Magdalena Andersson, genom att lyfta fram en myndighets behov av extra resurser de kommande åren, nämligen Migrationsverkets.

Trafikverket, Försäkringskassan och sannolikt försvaret kommer också att behöva mer pengar. Så frågan är då vad Magdalena Andersson gör för bedömning av kostnaderna för fler flyktingar till Sverige de kommande åren:

 – Det här är en mycket osäker prognos som Migrationsverket har kommit med, precis som framtida prognoser för framtida utgifter. Vad händer med a-kassan, hur stora blir skatteintäkterna? Det är den typen av osäkerhet som man hanterar i ett ordinarie budgetarbete, avslutar hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista