1 av 2
Stefan Löfven besöker företaget Bombardier, som tillverkar tåg och järnvägsutrustning, i Västerås. Foto: Lova Olsson, Ekot.
2 av 2
Socialdemokraternas partiledare presenterade vallöften om att förstatliga underhållet av järnvägen och miljardsatsningar på underhållet. Här tillsammans med partiledningen bestående av partisekreterare Carin Jämtin, ekonomisk-politisk talesperson Magdalena Andersson och Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen. Foto: Lova Olsson

S vill tillsätta en "industrikansler"

Om Stefan Löfven blir statsminister efter valet vill han tillsätta en så kallad industrikansler, med placering på statsrådsberedningen.

Industrikanslerns uppdraget ska vara att stärka Sverige som industrination.

Det meddelade Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna, på en presskonferens som hölls på företaget Bombardier, som tillverkar tåg och järnvägsutrustning, i Västerås under måndagen.

Industrikanslern ska också få en permanent plats i det innovationsråd som Socialdemokraterna vill inrätta, sade Stefan Löfven.

– Den personen ska inom ramen för vår jobbsatsning samordna satsningen på industrin. Vi behöver industrin, och vi kommer att ha en stark industri i framtiden. Den ska samverka med tjänstesektorn. 

– Men det är väldigt viktigt att industrins förutsättningar finns med i regeringsarbetet. Den personen kommer också att sitta i Innovationsrådet som jag själv kommer att leda om vi får förtroendet och därmed vara en viktig ingång för industrin in i regeringskansliet, säger Stefan Löfven till Ekot. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".