Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regeringens mål är att hälfen av matavfallet ska återvinnas 2018. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Nya ambitiösa mål för sortering av matavfall

"Handlar om att politikerna pekar ut färdriktningen"
2:32 min

Bara en fjärdedel av all mat som slängs tas omhand och återvinns - och det är sämre än målet som sattes upp för 2010. Trots det har ett nytt nationellt mål satts upp för matavfallsåtervinningen: 2018 ska 50 procent av allt matavfall samlas in och behandlas. Ett sätt skulle vara att införa obligatorisk matavfallssortering.

En av dem som sorterar sitt matavfall är Ulrika Ehrensvärd från Stockholm. Hon tycker inte att det är några konstigheter att sortera.

– Här är min matavfallspåse och jag tycker det är ganska enkelt, jag har några påsar som jag har lagt ner under vasken och sen så har jag ställt en liten korg på det. Det är en sådan här luftig hårdplastkorg, säger hon och visar hur det ser ut under diskbänken.

Närmare fem kilo i månaden lyckas Ulrika Ehrensvärd samla ihop som ensamhushåll - tillräckligt för att tillverka biogas som kan köra en bil i nästan en mil.

I dag slänger vi svenskar 81 kilo matavfall per person och år - av den mängden är 28 kilo ätbar mat.

Av vårt matavfall återvinns bara en fjärdedel - en nivå som inte når upp till regeringens mål för 2010 då ambitionen var att 35 procent av vårt matavfall skulle återvinnas.

Just nu ligger ett förslag om avfallshantering på regeringens bord - men i förslaget har punkten om obligatorisk matavfallssortering tagits bort. Enligt Angelika Blom på expertorganisationen Avfall Sverige skulle just den punkten vara en viktig pusselbit i arbetet med att nå regeringes mål - att hälften av allt matavfall ska återvinnas år 2018.

– Det är information från kommunerna att tala om nyttan med det hela men det handlar också kanske om från politikerna att peka ut färdriktningen och att de tror på det vi gör också, att de står bakom de initiativ och de satsningar som kommunerna gör, säger hon.

Angelika Blom understryker att mängden matavfall som samlas in ökar för varje år - men det går långsamt. Och enligt Avfall Sverige gället det att få de folkrika storstäderna med på tåget.

Ulrika Ehrensvärd bor i Stockholm, en av de kommuner som är sämst på att ta vara på sina invånares matskräp. Bara tolv procent av Stockholms invånares matavfall tas omhand. En del av problemet enligt Ulrika Ehrensvärd är svårigheterna för boende i flerfamiljshus att få igång en fungerande matavfallssortering - ett projekt som Ulrika själv dragit igång och ansvarat för de senaste två åren i bostadsrättsföreningen hon är medlem i.

– Jag är ganska van att jobba med den här typen av frågor, och då tänker jag att om jag tycker det är svårt, hur svårt är det inte då för folk som kanske inte är vana att jobba med förvaltningar och kommunala bolag. Då har jag det som ett litet lackmustest för att ta reda på om politiken fungerar eller om det bara är luft och fina ambitioner när politikerna pratar, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".