Ukip rekryterar från Tories

1:42 min

I Storbritannien skärps de politiska motsättningarna. I dag skakas premiärminister Cameron av ett avhopp från hans konservativa parti till missnöjespartiet Ukip. Både medlemskapet i EU och invandringen till Storbritannien var motiven när parlamentsledamoten Douglas Carswell i dag meddelade att han byter parti.

– Jag lämnar nu min parlamentsplats och kommer att istället kandidera för Ukip i det fyllnadsval som blir nödvändigt, sade Douglas Carswell vid en presskonferens i eftermiddags.

Han hade sällskap på presskonferensen av en brett leende Nigel Farage, ledaren för Ukip, Storbritanniens självständighetsparti. Det är ett parti som fick nästan var tredje röst i valet till Europaparlamentet i våras på sitt EU-motstånd och sin invandringskritik.

Tidningen Guardian beskriver avhoppet som en handgranat mot premiärminister Camerons valkampanj. Cameron har målat in sig i ett hörn och utlovat en folkomröstning om medlemskapet i EU efter det att han förhandlat fram förändringar i villkoren för det brittiska medlemskapet. Men avhopparen Douglas Carswell sade i dag att löftena bara är ord, att Cameron inte är i närheten av att få fram några meningsfulla förändringar.

Som inte det vore nog för Cameron, kom i dag nya siffror om invandringen till Storbritannien som visar att Cameron misslyckats med ett av sina mest framträdande vallöften. Han lovade att minska invandringen till Storbritannien från över 200 000 människor per år till "några tiotusental".

Dagens nya siffror visar att det har misslyckats totalt. Invandringen har istället ökat med nästan 40 procent under året fram till mars. Från 175 000 till 243 000. Avhopparen Douglas Carswell pekade också i dag på misslyckandet med att bromsa invandringen som ett av motiven för att han nu byter parti.