Nu fyndar finländarna "Putinost"

1:40 min

De ryska sanktionerna mot import av livsmedel från EU har drabbat delar av finsk livsmedelsindustri hårt. Ost som var avsedd för den ryska marknaden reas nu ut i finska livsmedelsbutiker.

– Det är inget fel på osten, samma smak, bara andra etiketter, säger Ivona Hallberg med en plastinpackad ost i sin hand.

Gräddosten, som i folkmun döpts till Putinost, kostar fyrtio kronor kilot. Det är rusning i butiken i centrala Helsingfors där det även finns smör med etiketter på ryska, avsett för den ryska marknaden. Priset är även i detta fall kraftigt reducerat.

Finska livsmedelsproducenter dumpar nu delar av sina lager som skulle exporterats till Ryssland. Det är till glädje för konsumenterna men den finska ekonomin påverkas negativt. Finlands livsmedelsexport beräknas minska med en fjärdedel på grund av sanktionskriget mellan EU och Ryssland och det sker i ett mycket känsligt ekonomiskt läge.

Finland befinner sig i recession, ekonomin krymper eller i bästa fall står still, för tredje året i rad. Den uteblivna exporten drar nu ned ytterligare om än marginellt. Enligt regeringens senaste beräkningar är påverkan liten, men effekterna på längre sikt är svåra att förutse, säger Timo Laukkanen på Finländska industriföreningen.

– Sanktioner slår mot livsmedelsexporten, men även rysk ekonomi påverkas, och den har redan tappat fart, vilket påverkar övrig finsk export till Ryssland. Risken är att handeln och ekonomin hamnar i en nedåtgående spiral.