USA: Ryssland manipulerar och ljuger om läget i Ukraina

0:49 min

USA varnar nu för att det kan bli aktuellt med nya sanktioner mot Ryssland på grund av landets roll i konflikten i Ukraina, rapporterar AFP. Under kvällen inleddes även FN:s krismöte i New York.

– Vi har fler verktyg och sanktioner som vi verkligen kan välja att använda oss av, sade Jen Psaki, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, i ett uttalande från Vita huset i Washington.

Vidare sade Psaki att de inte anser att en militär insats vore lämplig just nu utan att man fortsätter hoppas på en diplomatisk lösning.

Enligt Nato befann sig över 1 000 ryska trupper på marken i östra Ukraina under torsdagen, i syfte att stödja de pro-ryska rebellernas kamp.

Under kvällen, svensk tid, inledde Fn:s säkerhetsråd sitt krismöte med anledning av den rådande situationen i östra Ukraina.

Den amerikanska ambassören, Samantha Power, skruvade upp tonläget mot Ryssland när hon anklagade Ryssland för att underblåsa det växande instabila läget i östra Ukraina.

– Ryssland har manipulerat, förvrängt och ljugit, sade Power vid Fn-mötet i New York, rapporterar AFP.

USA:s president Barack Obama kommenterade också situationen i östra Ukraina under torsdagskvällen. Obama sade att Ryssland bär ansvar för våldet i östra Ukraina.

Han berättade också att Ukrainas president Petro Porosjenko kommer till Washington för ett möte med Obama nästa månad.