Obama ökar trycket mot Putin

2:06 min

USA överväger att utöka sanktionerna mot Ryssland. Det var beskedet från president Obama efter anklagelserna om att Ryssland trappat upp sitt militära stöd till proryska rebeller i östra Ukraina.

Kort innan presskonferensen på torsdagskvällen pratade president Barack Obama med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Enligt Obama var de två ledarna överens: Det finns ingen tvekan om att Ryssland bär ansvaret för den nuvarande situationen i östra Ukraina, sa han.

– Ryssland främjar våldet, separatisterna tränas, beväpnas och finansieras av Ryssland sa Obama, och syftade också på försvarsalliansen Natos uppgifter om att rysk militär nu strider på ukrainskt territorium.

Obama ville däremot inte kalla Rysslands påstådda upptrappning i Ukraina för en invasion, och var tydlig med att några militära svar på konflikten inte fanns med i USA:s beräkningar.

Sedan tidigare har EU och USA beslutat om flera sanktioner mot Ryssland, bland annat mot landets banker; något som Obama menar har haft effekter och skadar den ryska ekonomin. Och sanktionerna kan nu utökas, i nästa vecka reser Obama till Europa där frågan kommer diskuteras:

Obama kommenterade också extremistgruppen Isis, och gjorde klart att ett militärt angrepp mot Isis i Syrien inte är att vänta sig, i alla fall inte inom en snar framtid.

– Vi har ingen strategi för det ännu, sa han och repeterade ett tidigare budskap om att det krävs en långsiktig lösning, som inte enbart är militär, för att besegra Isis.

Han meddelade också att utrikesminister John Kerry kommer åka till Mellanöstern för att få till stånd en koalition i regionen mot Isis.