Strejk i Argentina - lönen räcker inte

1:40 min

Missnöjet gäller president Christina Fernandez de Kirchner och hennes regerings ekonomiska politik. Oppositionella fackförbund blockerade på torsdagen trafiken i Buenos Aires.

Hur omfattande strejken är beror på vilken tv-kanal man väljer. De privata bolagen basunerar ut att trafiken i Buenos Aires är nästan helt stoppad och att sophögarna växer på gatorna.

Den statliga tv:n, däremot, visar bilder på hur tunnelbanan går som vanligt och hävdar att många struntar i strejken och fortsätter jobba.

Argentinsk media är polariserad - för eller mot regeringen. Så även fackförbunden.

Ett av dem utlyste på torsdagen en tvådagarsstrejk, i protest mot president Christina Fernandez de Kirchners ekonomiska politik.

Regeringen har de senaste månaderna tvingats genomföra flera devalveringar, och kämpar i motvind mot amerikanska fordringsägare som kräver att gamla skulder betalas tillbaka genast. Inflationen är hög och många argentinare lider av att lönen inte räcker till i slutet på månaden.

Men regeringens stabschef, Jorge Capitanich, kallar de strejkandes klagomål för politisk propaganda.

– Det här är en helt politisk strejk, organiserad av ett fackförbund med kopplingar till oppositionen. De får givetvis visa sitt missnöje, men det är ju det vi har presidentvalet nästa år till. Som det är nu hindrar de vanliga argentinare som vill röra sig fritt, sa Jorge Capitanich.