S och MP oeniga om Gripenköp

1:54 min

Regeringen väljer att gå vidare med köpet av 60 nya, rejält uppgraderade Jas Gripenplan. Köpet kunde ha avbeställts, eftersom Schweiz sagt nej till att köpa samma modell. Socialdemokraterna ställer sig bakom regeringens beslut.

– Ska vi ha ett relevant flygvapen i framtiden, som med kapacitet och prestanda kan vara i nivå med det som finns i vårt närområde i övrigt, så är det nödvändigt att uppgradera JAS Gripen. Därför är det i grunden riktigt att göra den här beställningen, säger Peter Hultqvist, socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Regeringen och Socialdemokraterna är sen tidigare överens om att köpa in 60 nya Gripenplan med ökad räckvidd och förmåga. Men förutsättningen har varit att något annat land skulle dela på utvecklings- och driftkostnaderna.

Efter Schweiz nej finns än så länge inte något sådant land. Men regeringen väljer nu att få vidare med projektet, trots att köpet skulle kunnat avbeställts fram till helgen. En orsak är Rysslands agerande, exempelvis i Ukraina.

– Vi ser ett behov, ett operativt behov. Det kvarstår och har blivit ännu tydligare med tanke på det som händer i vår omvärld, säger försvarsminister Karin Enström (M).

Regeringen lovar att Försvarsmakten ska få ökat anslag som täcker kostnaderna för köpet, nu när det inte blir kommer pengar från Schweiz. Sannolikt handlar det om miljardbelopp de kommande åren.

Som opinionsläget nu är kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet hamna i koalitionsregering efter valet. Och Miljöpartiet går emot Socialdemokraterna och är kritiskt till ett Gripenköp, särskilt utan ekonomiskt stöd från annat land.

– Vi tycker inte att analyserna har varit tillräckligt djuplodande och inte heller på kostnadssidan varit tillräckliga för att kunna fatta den här typen av beslut på ett tryggt sätt, säger språkröret Åsa Romson.

Hur kommer ni agera - kommer ni försöka stoppa detta?

– Är det möjligt att påverka affären efter valet den 14 september så är det vår ingång att vi ska försöka påverka den.

Men Peter Hultqvist vill inte låta Miljöpartiet påverka några Gripenköp.

– Det finns en bred majoritet i Sveriges riksdag för detta och vi menar att det är något man måste respektera, säger han.