Vittnesmål om tortyr och avrättningar i östra Ukraina

Civila och journalister som kidnappas - misshandlas, bränns med cigaretter och tas som gisslan. En ny rapport visar på flera grova övergrepp från de pro-ryska separatisterna i Ukraina. I ”krigsdomstolar” ska även rebellerna dömt civila till döden.

Människorättsorganisationen Human rights watch har släppt en rapport som visar på att de pro-ryska separatisterna begått flera grova övergrepp mot lokalbefolkningen och civila i östra Ukraina.

Soldater från självutnämnda Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk ska sedan april i år ha tillfångatagit hundratals civila, bland annat människor som kritiserat den nya regimen, journalister och aktivister som är för Ukraina.

– Pro-ryska rebeller har regelbundet begått hemska brott. Det finns goda grunder för att oroa sig över säkerheten för alla de som hålls som fångar av de rebellstyrkorna i östra Ukraina, säger Hug Williamson, ansvarig för Human rights watch i Europa och Asien.

Flera personer som organisationen pratat med berättar att de har misshandlats, blivit torterade och utsatta för skenavrättningar när de tillfångatogs av de pro-ryska rebellerna.

Kidnappningarna verkar även ha använts som en metod att tjäna pengar för rebellerna. I minst sex fall ska lösensummor krävts för att kidnappade civila ska släppas

Sedan april och juni ska minst 700 personer ha blivit bortförda av beväpnade grupper i östra Ukraina, enligt landets myndigheter.

Det ska även sedan augusti sitta minst 500 människor i fångenskap hos de pro-ryska rebellerna, enligt ukrainska organisationen Center for freeing prisoners.

Human rights watch rapporterar även om att man i minst tre fall har hittat bevis för att rebellerna har satt upp egna ”krigsdomstolar” där tre civila på oklara grunder ska ha dömts till döden.

Enligt ett dokument som hittades ska minst två av dem ha avrättats.

Flera inhemska, som utländska, journalister vittnar även om övergrepp från de pro-ryska rebellerna.

Bland annat Simon Ostrovsky, reporter för Vice, som kidnappades av rebeller och hölls som fånge i tre dagar. Ostrovsky misshandlades upprepade gånger och blev förhörd angående om han var ”spion” för CIA eller Kiev.

Du kan själv höra Simon Ostrovsky berätta om tiden i fångenskap här: 

En svensk officer kidnappades även tidigare i Ukraina och en svensk affärsman i landet, men båda släpptes. 

Tortyr är ett brott mot mänskliga rättigheter och ett krigsbrott. Nu kräver Human rights watch att de pro-ryska självutnämnda myndigheterna i östra Ukraina släpper fångarna fria.