Nato fördömer Rysslands militära aktioner mot Ukraina

1:13 min

I dag ökade trycket på Ryssland efter att Nato-länderna kraftigt fördömer de militära aktionerna mot Ukraina. Efter ett flera timmar långt extrainkallat krismöte med Nato-ambassadörerna sade Natos generalsekretare Anders Fogh Rasmussen att Ryssland mycket grovt kränkt Ukrainas suveränitet

– Det handlar om grova kränkningar av Ukrainas suveränitet och territorium. Det går rakt emot alla diplomatiska ansträngningar som görs för att nå en fredlig lösning, sade Anders Fogh Rasmussen efter krismötet i dag.

Nato kommer dock inte att bidra med några vapen eller ammunition till de ukrainska regeringsstyrkorna. Däremot lovar Nato stöd på andra områden, sade Rasmussen.

Logistik, stridsledning, försvar mot it-attacker och hjälp till militär personal inklusive skadade, var några av de saker Rasmussen nämnde. I praktiken handlar det om att understödja regeringsstyrkorna. Andra sätt att göra det är underrättelser, och Natos övervakningssatteliter anses vara centrala.

Utanför Natohögkvarteret i Bryssel smattrar 28 nationsflaggor i dag. Ukraina vill att det ska finnas 29 nationsflaggor i framtiden. För i dag förklarade Ukraina att man vill bli medlem i Nato, men utan att ange när det skulle kunna ske.

I Bryssel tror många analytiker att ett sådant medlemskap är väldigt avlägset. Mötet idag skedde ett dygn efter att Nato presenterade satellitbilder med vad som beskrevs som ryska trupprörelser i Ukraina. Enligt Nato befinner sig minst 1 000 ryska soldater i Ukraina och strider sida vid sida med rebellerna. Den ukrainske Nato-ambassadören Igor Dolhov vädjade efteråt om hjälp.

– Vi kan inte skydda oss själva, utan behöver er hjälp att stoppa angreppen. Vi behöver er hjälp att mana president Putin till fred.