Ebolans värsta vecka

1:28 min

Ebolautbrottet i Västafrika accelererar. Den gånga veckan registrerades flest fall hittills, enligt en rapport i dag från världshälsoorganisationen (WHO). Mörkertalet antas dessutom vara stort i de värst drabbade områdena, som i Liberias huvudstad Monrovia.

SVT:s utsände, Claes JB Löfgren, som nyligen besökt den karantänsatta stadsdelen West Point i Monrovia, berättar på en raspig telefonlina om befolkningens misstro mot sjukvården och hur ebolasmittade istället vårdas i de trångbodda hemmen. Hur utbredd smittan är bland de 80 000 människorna i det hårt drabbade West Point är därför höljt i dunkel.

Totalt har omkring 3 000 människor smittats och över 1 500 har hittills avlidit sen det västafrikanska ebolautbrottet började. Men Världshälsoorganisationen (WHO) har sagt att det kan röra sig om upp till fyra gånger fler fall i de hårdast drabbade områdena.

Bara under den gångna veckan har över 500 nya fall upptäckts, vilket därmed gör det till den värsta veckan sen utbrottet började.

Enligt en rapport i dag från WHO har de flesta fallen under veckan rapporterats från Liberia, men också grannländerna Guinea och Sierra Leone har registrerat fler smittade än tidigare. I dag fick också Senegal sitt första bekräftade ebolafall, enligt landets hälsominister, något som tyder på att spridningen inte är under kontroll.

I går släppte WHO en plan för hur ebolaspridningen ska stoppas inom sex till nio månader, men varnade samtidigt för att antalet smittade till slut kan komma att uppgå till 20 000 människor.