Smutsig valkampanj i Brasilien

1:21 min

I Brasilien är det presidentval om en månad. Nu visar färska opinionsmätningar på en oviss utgång och valkampanjandet har blivit allt mer smutsigt.

Många har räknat med att sittande president Dilma Rouseff skulle bli omvald, men nu visar färska opinionsmätningar att oppositionskandidaten Marina Silva kan få fler röster om det blir en andra valomgång.

Valkampanjen har också blivit allt mer smutsig. Ett exempel är en video på Youtube som har förvirrat de brasilianska väljarna den senaste veckan.

Den omåttligt populäre expresidenten Lula da Silva, som tillhör samma parti som sittande president Dilma Rouseff, propagerar för oppositionens kandidat Marina Silva.

Videon är manipulerad, men vem som gjort det vet ingen. Den sprids just nu med raketfart på Youtube.  

Arbetarpartiet försöker tvinga videosajten att ta bort den, eftersom Lula i själva verket propagerar för en kongresspolitiker, som också heter Marina, och som kandiderar till den brasilianska senaten i valet i oktober.

Men någon har klippt och klistrat och man får intrycket att Brasiliens expresident bytt sida och inte längre stödjer sittande president Dilma.

Bråket säger något om hur smutsig valkampanjen blivit.

Styrande arbetarpartiet framstår plötsligt desperata, efter att tidigare ha räknat med att Dilma skulle bli omvald enkelt.

Nu har oppositionskandidaten Marina Silva seglat om henne i opinionsmätningarna, och valet ser ut att bli en stormig historia.