S-kritik mot översyn av våldtäktslagar

2:00 min

Regeringen ska se över våldtäktslagstiftningen, men partierna får inte vara med i utredningen - trots att en enig riksdag har krävt det. En ensam utredare har fått i uppdrag att se över våldtäktsfrågorna. Morgan Johansson, socialdemokrat och ordförande i riksdagens justitieutskott, är kritisk till att justitieminister Beatrice Ask inte tillsätter en parlamentarisk kommitté.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man inte lever upp till riksdagens beslut, nämligen att det skulle vara en parlamentarisk utredning, så att man får med sig partierna från början. Det här är en så omdiskuterad och svår fråga att man måste ha den förankrad, tycker jag, bland riksdagspartier från början. Man bör ha insyn i hela processen.

I våras beslutade riksdagens justitieutskott att uppmana regeringen att utse en parlamentarisk kommitté som bland annat ska granska varför så få våldtäktsanmälningar leder till fällande domar och överväga om det behövs en samtyckeslagstiftning.

Men nu står det klart att det inte blir någon kommitté med politiker från alla partier. En ensam utredare har fått i uppdrag att se över våldtäktsfrågorna. Och så här säger Socialdemokraten Morgan Johansson, som är ordförande i justitieutskottet, om regeringens agerande.

– Det är ju ett trots mot riksdagen. Det var ju till och med så att de borgerliga ledamöterna i justitieutskottet och i riksdagen gjorde den här beställningen.

Den politiska referensgrupp, som regeringen ska utse, är inte tillräckligt, enligt Morgan Johansson.

– Nej, den kommer bara in på slutet, och lite vid sidan om. Poängen med en parlamentarisk kommitté är ju att man får partierna att bekänna färg från början, men också att partierna är med i hela utredningsprocessen.

Om det blir maktskifte vad kan Socialdemokraterna göra?

– Då är det en ganska enkel sak för oss att göra om det här beslutet, så att det blir en parlamentarisk kommitté. Det kommer vi att göra omgående.

Men Martin Valfridsson, statssekreterare hos justitieminister Beatrice Ask, tycker inte att regeringens upplägg går emot riksdagens begäran. Politikerna får komma med synpunkter via referensgruppen, säger han.

– Samtidigt är det här en väldigt juridisk-teknisk utredning, så vi har därför valt att utnyttja parlamentarikerna som referensgrupp och inte som parlamentarisk utredning.