Skärpta lagar i Storbritannien efter hot från islamister

1:31 min

I Storbritannien har hotnivån för terrordåd höjts till "allvarlig". Nu förbereder regeringen nya skärpta lagar mot hoten från islamistiska terrororganisationer.

Premiärminister David Cameron sa i går kväll, att han kommer att lägga fram ett antal förslag inför parlamentet på måndag.

– Det står klart, att det finns luckor i vårt försvar som vi måste förstärka, sa David Cameron i ett tevesänt tal i går kväll. Talet kom bara några timmar efter det att inrikesminister Theresa May höjt hotnivån från terrorism i landet till "allvarlig". Det är den näst högsta nivån. På måndag kommer förslag till nya lagar, sa Cameron

Det kommer bland annat att handla om att förhindra folk från att resa, genom att göra det lättare att dra in människors pass, sa Cameron.

Det beräknas att minst 500 britter har rest för att delta på Isis sida i terrororganisationens offensiv för att bilda ett islamskt kalifat.

Ett par hundra har återvänt och det är bland annat Isis uttryckliga hot om terrorattacker också i andra länder som ligger bakom den höjda hotnivån och den nya lagstiftningen.

Det brutala mordet på den amerikanske journalisten James Foley har skakat britterna, eftersom den röst som hörs på videon som påstås visa avrättningen, har en distinkt brittisk accent.

David Cameron pekade på tidigare terrordåd i Storbritannien, bland annat bomdåden på bussar och tunnelbana år 2005, då 52 människor dog.

– Men det vi ser i Irak just nu, är ett större och djupare hot än vi har mött tidigare, säger David Cameron.