EU-toppmöte i Bryssel inleds

5:10 min

I Bryssel samlas idag Eu:s regerings- och statschefer till toppmöte. Man ska göra ett nytt försök att utse vem som ska efterträda Hermann van Rompuy som ordförande för Europeiska rådet, och vem som ska bli Eu:s nya utrikeschef efter Cathrine Ashton. Mötet börjar klockan 17.00 svensk tid.

Jan Andersson, Ekots korrespondent i Bryssel, beskriver ordförandepostens funktioner.

– Rådets ordförande ska samordna toppmötena, företräda rådet inför Eu:s andra institutioner som kommissionen och parlamentet, men också sköta rent praktiska spörsmål som att sätta på mobilstörningssändarna som finns inne i sessionssalen där stats- och regeringscheferna sitter ikväll, säger Jan Andersson.

Vilka kandidater kommer ifråga?
– Vad det gäller kandidater till ordförandeposten så handlar förhandssnacket framförallt om Polens premiärministern Donald Tusk. Men det har rests vissa frågetecken kring hans språkkunskaper. I till exempel engelska och franska. Vad gäller utrikeschefen är huvudtipset Italiens utrikesminister Federica Mogherini, säger Jan Andersson.

Ett annat ämne som kommer komma upp på mötet ikväll är Ukrainakrisen. Det skulle kunna komma besked om utökade sanktioner mot Ryssland.

På ett möte med svenska Eu-nämnden betonade Statsminister Fredrik Reinfeldt att det finns en klar politisk vilja att komma överens om nya handelssanktioner mot Ryssland.

Däremot trodde han inte att Rumäniens förslag om vapenexport till Ukraina skulle få något EU-stöd. Fredrik Reinfeldt ville inte uttala något namn som han förordar till någon av topposterna eftersom regeringscheferna måste få till en helhetslösning.

– Från svensk sida kommer vi fortsatt driva att utnämningarna respekterar en balans mellan kriterierna, säger Reinfeldt.

De kriterier Reinfeldt talar om gäller politiska grupper, gamla och nya EU-länder och så förstås antalet kvinnor och män.

Socialdemokraternas Marie Granlund sa att hennes parti förordar den italienska utrikesministern Federica Mogherini som ny utrikespolitisk talesman. Mogherini är partikamrat med Granlund, som däremot sa nej till det namn som nämnts som ny ordförande för europeiska rådet.

– Vi är djupt skeptiska till ett av de namn som diskuteras, och det är den polska premiärministern, säger Marie Granlund.

Socialdemokraternas nej till Polens borgerliga premiärminister Donald Tusk gjorde Fredrik Reinfeldt lätt irriterad.

– Är det en partivän är det okej. Är det inte det är det alltid fel. Då går det inte att tillsätta positioner av det här slaget, jag bara konstaterar det, säger Reinfeldt.