Tio ryska soldater tillfångatagna i Ukraina

1:48 min

Trots att Ukrainas president hävdar att Ryssland invaderat östra Ukraina med både soldater och stridsvagnar har han hopp om en snar fredlig lösning. En orsak till optimismen kan vara de tio tillfångtagna ryska fallskärmssoldaterna. Ryska tv kanalen Dosjd har intervjuat dem.

– Först när vi togs tillfånga fick vi veta att vi var i Ukraina, berättar Vladimir, en av tio fallskärmssoldater från Kostroma i norra Ryssland som intervjuas av ryska nät tvkanalen Dozhd i Kiev.

Tio mänskliga bevis för rysk militär intervention i Ukraina enligt Kiev. Ingen av dem visste att de skulle till Ukraina, ordern var militärövning, men enligt flera soldaters vittnesmål hade de också fått order om att ta bort allt som identifierade dem som ryska militärer.

Några av soldaterna från förband i Kostroma har i dagarna begravts utan militära hederbetygelser. Journalister och en politiker som närvarade blev misshandlade av män i träningsoveraller. Politikern Lev Schlosberg från oppositionspartiet Jabloko ligger på sjukhus.

Ukrainas president Petro Porosjenko sa i Bryssel att över 100 ryska stridsvagnar deltagit i separatisternas offensiv nära ryska gränsen. Enligt Kiev ska alla hus i Novosvitlivka ha satts i brand under intensiva strider.

Men Moskva fortsätter att förneka direkt inblandning i striderna. De tillfångatagna soldaterna sägs ha gått vilse, något som de själva inte höll med om i intervjun.

Kanske är dock dessa tio en del av förklaringen till varför president Porosjenko ändå verkar hysa optimism om en snar lösning. En av soldaterna förklarade:

– Bara om Ryssland går med på att vi skickas hem kommer vi släppas, för Ukraina är vi inte krigsfångar eller ska dömas, de har sagt att vi släpps om Ryssland går med på det, sa Alexej.