Tusk och Mogherini tar över i EU

2:01 min

Polens premiärminister Donald Tusk blir EU:s nya rådsordförande medan Italiens utrikesminister Federica Mogherini tar över som utrikeschef.

Utnämningarna blev som väntat klara vid EU-ledarnas toppmöte i Bryssel.

I två snabba Twitter-meddelanden kom beskeden från avgående rådsordföranden Herman Van Rompuy på lördagskvällen.

"Vald. Europeiska rådet har utsett premiärminister Donald Tusk till nästa ordförande för Europeiska rådet och Euroländernas toppmöten", hette det först.

"Utnämnd. Europeiska rådet har tillsatt utrikesminister Federica Mogherini till EU:s nästa höga representant (för utrikespolitiken)", kom det sedan.

Besluten var väntade sedan spekulationerna om en färdig uppgörelse vuxit under hela veckan inför toppmötet och på lördagen förvandlats till något som alla tycktes ta för givet.

Socialisten Mogherini fördes fram av hemlandet Italien med starkt stöd från Frankrike och andra vänsterländer, som ansåg det givet att en vänsterpolitiker måste få någon av de lediga topposterna.

Samtidigt lyckades länderna i östra Europa få gehör för sin åsikt att det är dags för någon av dem att också få en starkare ställning. Tillsättandet av den konservative Tusk ses också som ett sätt att lugna de länder som oroats över att den relativt oerfarna Mogherini inte skulle vara tillräckligt stark för att kunna hävda sig gentemot Ryssland.

I en kommentar innan tillkännagivandet uttryckte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försiktigt stöd för Tusk.

– Han kommer i så fall att uppskattas som representant för de nya medlemsländerna, och också för Polen - vilket jag vill understryka är ett viktigt medlemsland som ju inte minst Sverige haft ett väldigt nära samarbete med de senaste åren.

Tusk har visserligen ifrågasatts för sin bristfälliga engelska och franska - vilket måhända uppvägs av hans goda kunskaper i det inte helt oviktiga EU-språket tyska. Det är dock något som Reinfeldt glider undan från att kommentera.

– Man kommer att välja den kandidat som tolereras av alla andra och som inte får ett block emot sig. Det är så de här internationella toppjobben tillsätts.

EU-diplomatins nya företrädare,41-åriga Mogherinis relativa orutin vill utrikesminister Carl Bildt (M) inte recensera.

– Hon tillhör ju de nya i kretsen och man ska inte uttala sig om sina kollegor, sade han innan utnämningen till TT.

Duon tillträder senare i höst.