Tyskt protestparti utmanar i delstatsval

2:14 min

Tysk partipolitik kan står inför en stor förändring i delstatsvalet i Sachsen som genomförs i dag. Kristdemorkaterna CDU ser som vanligt ut att bli klart största parti i Sachsen, men för första gången ser det eurokritiska partiet AfD ut att komma in i ett tyskt delstatsparlament och hoppas på så sätt få rejält fäste i den tyska politiken.

Frauke Petry är en av partiets frontfigurer. Hon säger att hon som naturvetare ogärna pratar i termer av öde säger att dagens delstatsval i Sachsen är väldigt viktigt för hennes parti Alternative für Deutschland (AfD).

Det konservativa partiet bildades så sent som för ett och halvt år sedan, då som ett rent protestparti mot euron, inte minst de tyskledda ansträngningarna att försöka rädda euron.

Partiet tog sig så när in i den tyska Förbundsdagen i valet förra hösten, och fick sen sju mandat i EU-valet i våras. I Sachsen vill man nu ta nästa steg.

– Kommer vi in i ett delstatsparlament måste vi tas på större allvar, säger Frauke Petry.

Om två veckor är det ytterligare två delstatsval, och AfD hoppas att en succe i Sachsen på söndagen ska leda till stora framgångar även då. Får AfD fäste på allvar, ändras det tyska partilandskapet.

För med ett starkt AfD får Kristdemokraterna, CDU och CSU, till exempel konkurrens om de många konservativa väljarna i Tyskland, något som oroar, alternativt lockar, en del kristdemokrater, som tycker att CDU under Angela Merkels ledning gått för långt åt vänster. Hennes strategi hittills, att helt ignorera AfD, ifrågasätts därför av vissa internt.

Samtidigt har det liberala partiet FDP, som länge varit en given samarbetspartner för Kristdemokraterna, bland annat i kölvattnet av AfD:s framgångar, stora problem att hävda sig överhuvudtaget just nu.

AfD har också anklagats för att vara högerpopulistiskt och spela på nationalistiska strängar, genom att bland annat kritisera den tyska invandringspolitiken och använda paroller som "Våga Tyskland".

Frauke Petry själv har väckt uppmärksamhet när hon sagt att varje tysk familj borde ha tre barn minst och att det måste spelas mer tysk musik i radio. Partiet värjer sig mot populistanklagelserna, men:

- Vi vill egentligen inte ses som ett högerparti, men eftersom alla andra tyska partier gått åt vänster, har vi inga större problem med den beteckningen, säger Frauke Petry.