Tuffare EU-sanktioner väntas mot Ryssland

1:25 min

Det kommer att bli fler långtgående sanktioner mot Ryssland från EU:s medlemsländer efter Rysslands intrång i Ukraina. Det framkom efter EU-toppmötet som avslutades i Bryssel i natt. EU-kommissionen har fått i uppdrag  att komma med förslag inom en vecka om hårdare, ryska sanktioner.

– När man rör sig till breda handelssanktioner, då får det mycket stor betydelse. Det är som att frysa ner sektorer av sin egen ekonomi och kontakt med ett mycket stort land och för många är det dessutom ett grannland. Nu talar vi om sanktioner som biter, som spelar roll, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Upptrappningen i Ukraina de senaste dagarna nådde sin kulmen i torsdags när Nato presenterade satellitbilder över ryska trupprörelser inne i Ukraina.

Natos bedömning var då att minst 1 000 ryska soldater befann sig och stred med separatisterna inne i Ukraina.

Nato reagerade då med hårda ord och i natt gjorde i EU:s medlemsländer detsamma när EU nu för tredje gången planerar för skärpa sanktioner mot Ryssland.

Samtidigt är EU-ledarna fullt införstådda med att Ryssland sannolikt kommer att svara med hårdare tag mot Europa och inte nöja sig med sitt importstopp för mat som till exempel frukt, grönsaker, kött och mjölkprodukter från EU-länderna till Ryssland.

– Vi har ju också sett att Ryssland gör motsanktioner mot Europa. Det ska man också komma ihåg att vrider vi till ytterligare, så kommer säkert Ryssland att svara. Väl medvetna om det så glömmer vi inte vad syftet är. Vi har ett ansvar att inte föra vår kontinent närmre de krigserfarenheter som finns tillbaka. Då måste vi svara hårdare politiskt och med diplomati, snarare än militärt, säger Fredrik Reinfeldt.