Reinfeldt riskerar KU-anmälan för EU-beslut

1:39 min

När EU valde nya ledare i går kväll fick inte riksdagens EU-nämnd vara med. Allt gick så snabbt, när EU-nämnden i Stockholm sammankallades var redan beslutet i Bryssel fattat.

Det är framför allt socialdemokraterna som är djupt upprörda över att telefonmötet ägde rum när EU:s regeringschefer redan fattat beslut om vilka som skulle bli EU:s nya ledare.

Det berodde enligt uppgift till Ekot på att regeringen ville ha ett telefonsammanträde med riksdagens EU-nämnd med bara tio minuters varsel.

Nämndens socialdemokratiska ordförande Marie Granlund reagerade mot att telefonmötet skulle hållas så snabbt och därför sköts telefonmötet upp en halvtimme.

Men då var det redan försent. Beslutet i Bryssel var redan fattat. Själva beslutet kan riksdagen inte göra något åt. Däremot överväger socialdemokraterna att KU-anmäla statsministern.

– Det ska vi verkligen fundera över, absolut, säger Marie Granlund (S).

Den som skötte regeringens kontakt med EU-nämnden var statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Katarina Areschoug:

– Vi hörde av oss så fort det var möjligt och sedan tog det tid för EU-nämnden att samlas, men vi försökte samråda med EU-nämnden så fort förslaget var presenterat, säger Katarina Areschoug.