Professor: USA bidrar till radikaliseringen av islam

2:40 min

USA undergräver sin egen ställning i Mellanöstern genom att inte ta avstånd från israeliskt övervåld i Gaza och genom att inte stödja Mellanösterns demokratirörelser.

Det säger den amerikanske islamkännaren professor John Esposito till Ekot. Hans slutsats är att USA bidrar till radikalisering av islam och framväxten av terrorgrupper.

USA och EU bidrar till radikalisering äger John Esposito, som studerat islam och radikala rörelser i islams namn under många år.

Hoten från terrororganisationen Isis och USA:s svar på deras framryckning dominerar den politiska debatten i USA.

John Esposito anser att USA motverkar sina egna intressen, bland annat genom att acceptera Israels agerande i Gaza.

Israel har rätt att försvara sig, men dess våld är oproportionerligt och USA borde protestera kraftfullt anser han.

– USA har inte agerat tillräckligt skarp mot Israels övervåld, inte mot Egyptens heller, säger John Esposito som tycker att indraget ekonomiskt stöd kunde vara ett sätt för USA att reagera. USA har underminerat sin egen trovärdighet i Mellanöstern anser han.

– Det slår tillbaka mot USA och väst och ger jihadister som i Isis argument att rekrytera, säger John Esposito.

President Obama överväger om USA ska attackera Isis även i Syrien och inte enbart i Irak. Pentagon hävdar att attackerna mot Isis varit verkningsfulla, men andra rapporter berättar om rörelsens fortsatta framryckning.

Shadi Hamid, mellanösternkännare knuten till tankesmedjan Brookings center för mellanösternpolitik, säger att just nu är Isis upptagna av regionala fiender, men att hotet mot USA inte ska underskattas.

Shadi Hamid har länge förordat att USA ska stödja moderata rebeller i Syrien för att skapa en tredje kraft mot Isis och mot president Assad. Isis går inte att tygla, de måste besegras, säger han.