Irakiska styrkor har nått Amerli

Irakiska styrkor har nått den belägrade staden Amerli i norra Irak, efter att amerikanska stridsflygplan bombat Isis positioner nära staden. I drygt två månader har staden varit omringad av den militanta gruppen Isis.

– I dag börjar vi nedräkningen för befrielsen av Amerli, om Gud vill kommer den irakiska armén och shiamuslimska miliser att befria staden helt de kommande dagarna säger shejk Raed al-Khafaji i Bagdad.

Han är shiamuslimsk ledare för en av de irakiska stammarna och har sänt flera tusen män till fronten för att kriga mot Isis. Den lilla staden Amerli har varit belägrad av Isis i mer än två månader, vatten, mat och elektricitet har skurits av. FN har varnat för risken för en massaker ifall Isis skulle storma staden där det bor shiamuslimska turkmener.

På shejkens kontor i Bagdad sitter en rad äldre män, de har alla stridit i den shiamuslimska Mehdimilisen som krigade mot amerikanerna efter invasionen 2003. Shejken själv har tillbringat flera år i amerikansk fångenskap. För dem är belägringen av Amerli symbolisk.

– Det är shiamuslimer som varit omringade, och roten till all ondska och alla problem är USA, säger en av de äldre männen.

Trupper har rört sig mot staden Amerli från flera håll, från norr kurdiska Peshmergastyrkor och från söder den irakiska armén med stöd av shiamiliser, medan amerikanskt flyg attackerat Isis nära staden. Men kaoset i Irak gör att allianser skiftar, männen som krigat mot amerikanerna vill nu ha hjälp från USA.

– Vi vill att de amerikanska planen ska slå till mot Isis medan striderna pågår så att den irakiska armén kan gå framåt säger shejk Raed al-Khafaji.