Peking stoppar fria val i Hongkong

1:16 min

Efter ett sammanträde i Kinas parlament i dag kom beskedet att centralregeringen kommer att hålla tight kontroll över valet till nytt styre i Hongkong 2017. Nu väntas demonstrationer i Hongkong, där Fastlandskinas närvaro ger näring till allt kraftigare protester.

I dag kom beskedet att alla kandidater till valet där Hongkongs högste ledare ska utses, ska väljas av en nomineringskommitte, bestående av pekingtrogna ledamöter. Beskedet anses vara en blöt filt över Hongkongs demokratirörelse.

Valet ska inte hållas förrän 2017, men valets utformning har varit en känslig fråga mellan Hongkong och regeringen i Peking ända sen Hongkong blev kinesiskt. Centralregeringen har lovat Hongkong allmän och fri rösträtt, på sikt, men beskedet i dag betyder alltså att Hongkong får fortsätta att vänta.

Fastlandskinesisk närvaro i Hongkong har blivit mer och mer irriterande för Hongkongborna. De senaste månaderna har människor demonstrerat mot både fastlandets politiska inflytande och den fysiska närvaron av människor från Fastlandskina, som man anser tar både jobb och andra resurser från Hongkongborna.

Till exempel blev en bild i sociala medier på en liten flicka som kissade i en rabatt i Hongkong startpunkten för våldsamma protester i centrala Hongkong för några månader sedan. Kissa i rabatten på öppen gata är nåt som Hongkongföräldrar aldrig skulle låta sina barn göra.