Mariupol förbereder sig på attack

1:42 min

Proryska rebeller attackerade i dag en eller möjligtvis två ukrainska patrullbåtar i Azovska havet - ett bihav till Svarta havet mellan sydöstra Ukraina och Ryssland, uppger ukrainska militärens talesperson. Det finns ännu inga uppgifter om hur många som fanns ombord och om någon skadats.

Beskjutningen mot ukrainska patrullbåtar kommer efter att de proryska rebellerna i Ukraina nyligen öppnat en ny stridsfront längre söderut i östra Ukraina. I den närbelägna hamnstaden Mariupol rapporteras om hur invånarna gräver skyttegravar eller flyr.

Samtidigt rapporterar ryska medier att president Vladimir Putin säger att det krävs förhandlingar om en framtida stat i sydöstra Ukraina.

Det var i en intervju i tv i ryska Fjärran Östern som president Putin för första gången talade om en framtida stat med politiska organisationer i sydöstra Ukraina. Folkets intressen måste skyddas och förhandlingar bör börja direkt, sade Putin enligt flera ryska nyhetsbyråer.

Hittills har Kreml inte talat om någon separat stat utan om en federation i Ukraina, där området som nu också officiellt av Putin kallas Novorussija eller Nya Ryssland får stort självbestämmande. Men förvirringen om vad Kreml egentligen vill späddes på senare i dag då Dmitrij Peskov, talesman för presidenten, hävdade att konflikten är en inbördes konflikt i Ukraina och att området självklart bör fortsätta tillhöra Ukraina.

De så kallade folkrepublikerna Donetsk och Luhansk som i dag kontrolleras av proryska separatister vill ha självstyre alternativt tillhöra Ryssland. Men deras mål är också ett Novorussia som innefattar ett betydligt större landområde från Odessa i söder till Charkiv i norr. Ryska militärsajten Vajennoje Obozrenije listar sju mål i östra Ukraina som bör ingå för att separatisterna ska kontrollera området. Högst på listan står hamnstaden Mariupol, vid Azovska havet.

I halvmiljonstaden Mariupol gräver nu frivilliga skyttegravar i väntan på en attack från separatisterna, som finns blott två mil bort. Samtidigt flyr människor i kilometerlånga köer ut ur stan.