Kommentar: Möjliga kompromisser skymtar mellan raderna hos Löfven

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg kommenterar kvällens utfrågning med Stefan Löfven i SVT.

Efter utfrågningen: Stefan Löfven i Karlavagnen

Stefan Löfven är ingen stor retoriker,  ingen särskilt slagkraftig propagandist,. Han letar styrka på ett annat plan. Löfven försöker lansera sig som en eftertänksam förhandlare. 

Med S-ledaren ska Sverige få en statsminister som lyssnar, analyserar och sen utformar samförståndslösningar. 

En samförståndsanda som får ersätta konkreta besked i frågor som Löfven kommer att behöva kompromissa om efter en valseger. Framför allt med Miljöpartiet. Men också i budgetförhandlingar med Vänsterpartiet i riksdagen. 

Löfven är inte en person som överraskar med nya svar, inte heller i kvällens teveutfrågning.  Han avviker sällan från de förberedda formuleringarna. Därför kan det vara värt att lyssna mellan raderna.

När Stefan Löfven till exempel talar om kärnkraft och energi återkommer han alltid till en bisats om att reaktorerna ska få gå "så länge de uppfyller säkerhetskraven naturligtvis". Två reaktorer, i Oskarshamn och Ringhals,  är inom några år på väg att passera den gränsen.

Men då behöver inte Löfven avveckla, det gör ägarna själva. Och varken S eller MP vill i nuläget ersätta dem med nya reaktorer. En kompromiss "på marken".

Eller när han talar om försvaret. Den blocköverskridande enigheten i försvarsberedningen ska gälla. MP får ge vika. Men frågorna om att han därmed "kör över " MP träffar ändå vid sidan av målet.

Sanningen är nog snarare att MP får betalt på ett annat politikområde. Vilket vet inte väljarna förrän efter förhandlingen.

Regeringsfrågan har förföljt Löfven i åratal, ända sen det stod klart att S inte kommer att gå fram med något annat parti. Men opinionssiffrorna har ändå gett Stefan Löfven en något behagligare sits.

Han svarar numera att även alliansen behöver en ytterligare partner om de inte får bättre väljarsiffror än idag. Underförstått finns det enligt Löfven inget färdigförhandlat regeringsprogram i årets val.

Det fanns i intervjun oklarheter kring beräkningar om hur mycket jobb biobränsle kan ge och hur EU-regler ska  tillämpas för Socialdemokraternas förslag om traineejobb i kommunerna.

Men de svåraste frågorna i en intervju är inte nödvändigtvis de svåraste frågorna när politiken ska förverkligas.  Det ämne som kanske var lättast för S-ledaren denna kväll, målet att få EU:s lägsta arbetslöshet, blir i realiteten hans svåraste utmaning om valet gör honom till statsminister.