Misstänkt ebolafall avskrivs

1:11 min

Den man som hållits isolerad i Stockholm för att bli undersökt för ebola är inte smittad av sjukdomen, visar det första provsvaret, enligt Stockholms läns landsting. 

– Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar att det inte fanns någon ebola i provet. Därmed kan man avskriva den misstanken och fortsätta titta på andra orsaker till patientens symptom och han behöver inte längre strikt isolering, säger Åke Örtqvist, chef för Smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.

Vad tydde på ebola från början?

– Inget specifikt, utan han uppgav att han hade feber och varit i ett land där ebola är spridd. Och då har vi den säkerhetsmekanismen att vi ska utesluta ebola, om det har gått mindre än tre veckor sedan man kom från det landet.

Mannen, som varit i ett av de afrikanska länder som drabbats av ebolautbrott, kom in på en närakut i går med feber. Närakuten kontaktade då ambulansverksamheten och infektionskliniken och man kom överens om att man skulle hantera det som ett misstänkt ebolafall, även om risken för att mannen skulle vara smittad framstod som mycket liten.

Mannen fördes till Karolinska sjukhuset i Huddinge söder om Stockholm, där han isolerats och undersökts. Nu under förmiddagen kom det första provsvaret, som alltså visade negativt. 

Det är inte första gången någon person i Sverige blivit testad för ebola. Den senaste tiden har Folkhälsomyndigheten fått ta emot ett ebolatest i månaden i snitt. Men hittills har ingen testat positivt, enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsoinstitutet.

Och enligt Åke Örtqvist, chef för Smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting, är risken att ebola sprids i Sverige väldigt liten, och beredskapen för riskfall är god:

– Vi har den här handlingsplanen och den här beredskapen som agerades på i går och som fungerade väldigt bra, tycker jag. Det finns ingen anledning att öka den, däremot måste vi fortsätta att vara beredda på att det kan dyka upp fler sådana här fall framöver, säger han.