Allt fler barn riskerar få högt blodtryck

2:02 min

Europeiska hjärtforskare oroas nu över den ökande barnfetman. En ny studie visar att överviktiga barn och unga löper kraftigt ökad risk att utveckla högt blodtryck, och det är dags att bryta trenden med alltmer stillasittande bland barn. Det säger professor Pedro Marques-Vidal som talade vid hjärtkongressen i Barcelona.

– Jag skulle fråga föräldrarna, bara för att mäta hur många timmar ett barn sitter och hur många timmar barnet leker, och med leker menar jag aktiv lek, inte framför en dator.

På så sätt skulle föräldrarna få sig en tankeställare, säger professor Pedro Marques-Vidal. För även om ökningen av övervikt hos unga har stannat upp i Sverige, så kvarstår problemet. Både i Sverige och i Europa kommer många unga att möta vuxenlivet med onödiga kilon kring magen.

Och det märks en uppriktig oro för de unga bland forskarna här på hjärtkongressen i Barcelona. En tysk studie visar till exempel att feta barn löper upp till sex gånger högre risk att utveckla högt blodtryck. Och då vet man av erfarenhet att livshotande följdsjukdomar som annars drabbar människor i övre medelåldern, kommer betydligt tidigare, till exempel akut hjärtsvikt och stroke.

– Det gäller att handla i tid. Barn i Sverige är ganska aktiva fram till 8-9 års-åldern, men sedan ger många upp. Särskilt tjejerna, säger Joop Perk som är senior professor vid Linneúniversitetet i Kalmar.

Och det behöver inte vara svårt att bryta trenden. Tre goda råd från hjärtforskarna är att låta barnen sova ordentligt, att ge dem ordentlig frukost och att se till att de rör sig minst en timme varje dag.

Drygt 20 000 barn i studien

De senaste forskningsresultaten kommer från den så kallade PEP-Family Heart Study (PEP=Prevention Education Program) som genomförs i tyska Nuremberg. 22 051 barn och ungdomar ingår och forskarna bland annat kartlagt deras midjemått, blodtryck och andelen kroppsfett.

Studien visar att flickor med fetma har nästan sex gånger så hög risk att drabbas av högt blodtryck och feta pojkar löper mer än fyra gånger så högt risk. 

Vid en session under den pågående hjärtkongressen i Barcelona framhöll professor Embar Lurbe från universitetet i Valencia att problemet med högt blodtryck hos barn redan är verklighet och fortsätter att öka. Enligt Embar Lurbe är det omkring tre procent av unga mellan 3-18 år som har högt blodtryck.

Det kan på längre sikt leda till livshotande tillstånd som akut hjärtsvikt och stroke, men eftersom detta fortfarande är ovanliga tillstånd hos unga, finns det mycket lite forskning på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.