SMHI vill utvidga system för varningar

Efter sommarens oväder och kritik mot SMHI:s sena varningar gör myndigheten nu om sitt system för vädervarningar.

Nästan 3 000 utan ström | Nära att drunkna i hissen 

Det hann regna kraftigt i ett par timmar innan SMHI gick ut med en klass 1-varning för Malmö på söndagen. Nu vill myndigheten införa komplement till de befintliga varningarna.

Det var en missbedömning som gjorde att SMHI inte varnade inför regnovädret i Malmö, utan först efter att det hade pågått i ett par timmar.

- Vi trodde inte att det skulle bli sådana mängder, det var därför vi inte gick ut och varnade, säger Fredrik Linde, chef på prognos- och varningstjänsten på SMHI.

Men även när väderleken är enklare att förutse kan skalan för varningar vara för liten. De nuvarande vädervarningarna behöver kompletteras, enligt SMHI.

- Vi har diskuterat sedan i våras om vi ska ha ett tillägg för att kunna förmedla risk när vi inte når upp i varningsnivå, eller i ett tidigare skede än vi normalt sett går ut med en varning, säger Fredrik Linde.

Han berättar att SMHI fått bättre verktyg för att bedöma nederbörd under året, och hoppas kunna "pusha ut" informationen till berörda aktörer.

- Vi har infört en mer högupplöst modell som bättre fångar detaljer kring skurar än tidigare, och tittar nu på om det finns metoder för att förmedla det på ett tydligare sätt än vi gör idag.

Fredrik Linde understryker att tilläggen bara skulle bli ett komplement till SMHI:s varningsklasser. De nuvarande varningarna från klass 1 till 3 blir kvar. Antagligen kommer nya termer att vara klara till sommaren 2015.