Ukrainas armé tvingas retirera från Luhansk

1:46 min

Ukrainas armé har förlorat kontrollen över flygplatsen i Luhansk i östra Ukraina till de ryskstödda separatisterna. Hårda strider utkämpas fortfarande i området.

"Moskva agerar både direkt och öppet i attackerna", anklagar den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sedan hans militär förlorat kontrollen över flygplatsen i Luhansk och riskerar samma sak vid flygplatsen i Donetsk.

Efter intensiva strider beordrades den ukrainska armén att lämna området. Militärledningen vill undvika att ännu en styrka isoleras och inringas så som hänt soldater i staden Ilovajsk nära ryska gränsen. Deras öde är fortfarande oklart.

I Moskva sa i dag utrikesminister Sergej Lavrov att det inte pågår eller kommer bli någon form av rysk militär intervention i Ukraina.

– Lösningen är en vapenvila där ukrainska armén lägger ned vapnen och slutar skjuta mot kvinnor, barn och gamlingar, förklarade Lavrov.

Men han sa ingenting alls om att separatisterna bör lägga ned sina vapen eller att dessa styrkor skulle ligga bakom några civilas död under striderna.

Kiev överväger införande av krigslagar i öster och befarar att separatisterna nu, när de har kontroll över flygplatser, också kommer att få tillgång till stridsflyg, något de inte hittills har haft. Om det blir så kan dessa flyg inte vara annat än ryska.

Att det ändå finns rysk armé redan i Ukraina konstateras i flera ryska oberoende medier i dag. Anhöriga vittnar om ryska soldatsöner som efter flera dagar utan kontakt plötsligt hörts av inifrån Ukraina.