Lättnad i Södertälje efter hovrättsdom mot gängledare

1:32 min

Hovrätten fastställde i dag livstidsdomen mot gängledaren i det så kallade Södertäljenätverket. Flera andra får mångåriga fängelsestraff. Och lättnaden var i dag stor bland många Södertäljebor.

Såvida inte Högsta domstolen tar upp fallet har nu alltså sista ordet sagts i det omfattande målet och det tycker Bengt Sjögren och Eva Holmqvist är skönt.

– Det betyder ganska mycket, dels att de får sina rättmätiga straff och dels för boendet, det är ju mycket lugnare i Södertälje nu än det var tidigare, säger Bengt Sjögren.

– Ja, jag tycker det är bra. Och jag hoppas verkligen att det också avskräcker framtida folk som har intresset av att begå sådana här brott, säger Eva Holmqvist.

– Jag tycker att det är mycket bra att det har blivit ett avslut på den här långa processen som har varit. Det är bra att man markerat från rättsväsendets sida att det här inte är okej, säger Lovisa Lind.

Lättnaden var stor bland många Södertäljebor i dag efter att den utdragna processen mot Södertäljenätverket nu gått mot sitt slut. Och att brottsligheten minskat sedan nätverket greps är något som även tillförordnade polismästaren Towe Wisell håller med om.

– De här personerna figurerade i väldigt stor utsträckning framför allt i krogmiljön och de stod också för en väldigt stor del av de våldsbrott vi hade då. Det vi kan se i dag är att våldsbrotten på bland annat krogarna har gått ner rejält.

Men alla Södertäljebor är inte fullt lika positiva i dag. Lasse Nordström tror att det kommer att kliva in nya aktörer.

– Det kommer att fortsätta, men kanske i mindre skala. Det blir lugnt ett tag, men sedan är det nya aktörer, säger han.

Men polisen tror inte på ett sådant scenario. Flera myndigheter samarbetar nu aktivt med att förhindra att liknande nätverk byggs upp igen. Och domen i dag är mycket viktig för att Södertälje nu kan gå vidare, säger Towe Wisell.

– Det är så många som varit involverade och det är skönt för dem och oss alla att det tar ett avslut nu, säger Towe Wisell tillförordnad polismästare i Södertälje.