Pirate Bay-grundare inför rätta i stor dansk hackerrättegång

1:50 min

I dag startar den största Hackerrättegången i Danmarks historia i Fredriksbergs domstol i Köpenhamn. Det är svenska Pirate bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg och en 21-årig dansk man som står åtalade misstänkta för omfattande dataintrång i polisens och skattverkets register i Danmark.

Det var i januari förra året som den svenska polisen upptäcker att Danmarks största IT-leverantör, företaget CSC som bland annat ansvarar för polisens register, är utsatta för ett dataintrång.

Polisen i Sverige skickar informationen till dansk polis. Men där hinner man inte, på grund av tidsbrist, gå igenom materialet förrän en dryg månad senare då man täpper till läckan.

De två åtalade, som nu är misstänkta för att under fyra månader ha utnyttjat sårbarheten i CSC:s system, ska enligt åklagaren ha kopierat känslig information.

Det handlar bland annat miljontals personuppgifter från danska polisens körkortsregister, ett register över efterlysta inom Schengen samt lösenord till tiotusen tjänstemäns e-postkonton.

Dessa uppgifter ska sedan ha laddats ned till till IP-adresser i Iran, Kambodja och Tyskland.

Både Gottfrid Swartholm Varg och den danske medåtalade nekar till anklagelserna och Swartholm Varg ska i ett polisförhör ha sagt att hans dator blivit fjärrstyrd av andra hackare för att bryta sig in hos CSC.

Gottfrid Swartholm Warg har suttit häktad i Danmark sedan november förra året och många har varit kritiska till hur han blivit behandlad där.

En aktör som ställt sig på Svartholm Wargs sida är danska Pirate bay som lämnat över en namninsamling till danska justitieminstern Karin Häkkerup med 100 000 underskrifter.

– Det är ett enskilt fall och han blir behandlad som alla andra i häktet och sen vill jag inte kommentera ytterligare, sade Häkkerup till Danmarks radio.

I övrigt vill Karin Häkkerup inte kommentera det enskilda fallet, men hon har beskrivit själva datorintrånget som en ögonöppnare som alla offentliga myndigheter borde ta lärdom av.

Gottfrid Swartholm Varg och den 21-årige medåtalade riskerar båda upp till sex års fängelse.