Ny Amnesty-rapport: Hundratals vittnen om Isis-skräcken

2:18 min

Tusentals mördade. Kvinnor och barn våldtagna. Om detta berättar människor som överlevt Isis terror i norra Irak för Amnesty International. I dag publicerar organisationen en rapport med vittnesmål.

Utredaren Dontella Rovera berättar för Ekot om sitt möte med en ung man. Hon säger att den unge mannens ene bror hade överlevt, de andra sju bröderna såg han dödas av Isis.

Alla dog inte på en gång, vissa kanske skulle klarat sig med snabb läkarhjälp, men den fanns inte. Vad som fanns var Isis, överallt. Han lämnade sina bröder och begav sig mot bergen. Att lämna så många att dö plågar honom varje dag, berättar han för Dontella Rovera.

Tillsammans med sitt team har Donatella Rovera intervjuat hundratals överlevare, och fått höra lika många berättelser om hänsynslösa mord. Våldtäkter på kvinnor och till och med på barn är återkommande teman i dessa vittnesmål.

Mönstret är hela tiden det samma. Kvinnor och barn körs med lastbil i en riktning och männen i en annan. Flera vittnesmål säger att kvinnorna och barnen hålls fågna i skolor och i övergivna fängelsen medan männen körs ut till nygrävda gropar i öknen där de massavrättas.

Gemensamt för de drabbade är också att de tillhör minioritetsgrupper i norra Irak. Många har levt i områdena i hundratals år, ibland tusentals. Detta är områden som Isis nu, på bara ett fåtal månader, lyckats tömma.

– Det är ganska klart att de vill tömma områdena på folk där de inte har stöd. Helt uppenbart stödjer inte minioriteterna Isis, säger Dontella Rovera.

Isis strategi har förändrats. Med tiden har den blivit mer och mer brutal, enligt Dontella Rovera som menar att det viktigaste just nu är att hjälpa de som flytt och för Amnesty att fortsätta arbetet att samla vittnesmål.

– En dag ska de skyldiga ställas inför rätta säger Dontella Rovera.